GENEVA (28 de setembre de 2017) – UN experts en * han cridat a les autoritats espanyoles per assegurar-se que mesures adoptades davant el referèndum català el 1 d’octubre no interfereixin amb els drets fonamentals a la llibertat d’expressió, muntatge i associació i públic participació.

La Generalitat de Catalunya ha programat un referèndum sobre la independència de la comunitat autònoma per a el 1 d’octubre. No obstant això, el Tribunal Constitucional d’Espanya decidir el 6 de setembre que el referèndum seria inconstitucional.

“Independentment de la legalitat del referèndum, les autoritats espanyoles tenen la responsabilitat de respectar aquests drets que són essencials per a les societats democràtiques,” va dir els experts.

Des de la sentència, centenars de milers de Catalans han pres els carrers a les protestes. Les tensions han augmentat, amb les autoritats buscant impremtes i aprofitant material de referèndum. Llocs web han estat bloquejades, i va deixar de reunions polítiques.

Han estat detinguts polítics i líders de les protestes massives ha acusat de sedició, un delicte que comporta una sentència màxima de 15 anys de presó.

“Les mesures que assistim són preocupants perquè semblen violen els drets individuals fonamentals, tallant a informació pública i la possibilitat de debat en un moment crític per a la democràcia espanyola.”

El 21 de setembre, més de 4.000 policies van ser desplegat a la comunitat autònoma, amb una ordre del govern de “actuar en cas que se celebra el referèndum il·legal”.

“Estem preocupats que aquest ordre i la retòrica que acompanya pot augmentar les tensions i conflictes socials,” va dir els experts.

“Instem totes les parts a exercir la màxima moderació i evitar la violència de qualsevol tipus per garantir protestes pacífiques en els pròxims dies”, va concloure.

Els experts han estat en contacte amb el govern d’Espanya pel que fa a la situació.

EXTREMS

(*) Els experts: Sr. David Kaye, Relator Especial sobre la promoció i la protecció del dret a la llibertat d’opinió i expressió i El Sr. Alfred de Zayas, Expert Independent en la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu.

The relators especials són part del que es coneix com els Procediments especials del Consell de drets humans. Procediments especials, el cos d’experts independents en el sistema de drets humans de les Nacions Unides, més gran és el nom general de determinació independent del Consell i el seguiment de mecanismes que tracten situacions país específic o qüestions temàtiques en totes les parts del el món. Experts en procediments especials treball sobre una base voluntària; no són personal UN i no reben un sou pel seu treball. Són independents de qualsevol govern o organització i servir en la capacitat individual.

UN dels drets humans, pàgina país: Espanya

Per a més informació i sol·licituds de mitjans de comunicació si us plau contacte: Sra. Azin Tadjdini (+ 41 22 917 9400 / atadjdini@ohchr.org) o escriure a freedex@ohchr.org.

Per a consultes de mitjans de comunicació relacionades amb altres experts independents UN:
Bryan Wilson, drets humans de Nacions Unides – unitat de mitjans de comunicació (+ 41 22 917 9826 / mediaconsultant2@ohchr.org)

Preocupat sobre el món que vivim? A continuació, STAND UP d someone drets avui #Standup4humanrights i visita la pàgina web a http://www.standup4humanrights.org

Categories: Blog

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *